Universal Peace Centre

Godine 1998. Sunyogi Umasankar je osnovao Ashram Universal Peace Center (UPC) u svome rodnom selu Lachhipuru u Zapadnom Bengalu (West Bengal), India. U ashramu Universal Peace Center ljudi mogu doći i susresti se s Sunyogijem, naučiti više o Sunyogi i zdravom životu.

Ashram je mjesto gdje praktikant može relaksirano, u atmosferi bez vanjskih smetnji dublje studirati određeno područje odabrani period vremena.

Universal Peace Center, Lacchipur, Zapadni Bengal

Jedna od aktivnosti ashrama je i organska poljoprivreda, koja je bila prvi korak koji je UPC poduzeo da napravi izvor zdrave hrane i samoodrživu okolinu. UPC ima velik lokalni utjecaj, donoseći zdravlje, kulturu i dobru atmosferu u lokalnu zajednicu. Svake godine UPC organizira Universal Peace Conference koja se odvija na različitim mjestima, u različitim gradovima diljem Indije. Konferencija ima veliki uspjeh u okupljanju stručnjaka i zainteresiranih iz različitih disciplina znanosti i duhovnosti, zajedno radeći ka istim ciljevima. Svi okupljeni imaju priliku upoznati se i podijeliti iskustva o tome kako zajedno možemo postići univerzalni mir, bratstvo i jedinstvo.

Pokrenut je i projekt za stvaranje neovisnog i samoodrživog Sveučilišta i doma globalne obitelji (GFHU, Global Family Home University). Global Family Home University biti će manja zajednica gdje će sva energija, istraživanja i resursi biti fokusirani na razvoj svojih učenika, posebice posvećujući pažnju na predmete kao proizvodnja hrane, tehnologija, zdravlje, umjetnost, rukotvorine i duhovnost. Ono što je jedinstveno u ovom projektu je apsolutan fokus na potpunu samoodrživost; oaza gdje obitelji mogu živjeti neovisno o vanjskim resursima poput novca, imajući dovoljno znanja i tehnologije kako bi se brinuli sami o sebi.

Važno je postati samoodrživ kako bi mogli kontrolirati zagađenje okoliša i svih ometajućih faktora i toksina u našim životima i tijelima. Takva kontrola će ubrzati razvoj efikasnog pročišćenja sustava obrazovanja. Obrazovanje je put kojim možemo razriješiti sve problema u životu. U GFHU veliki fokus biti će stavljen na obrazovni sistem, na držanje mudrosti živom i njezinom prijenosu s generacije na generaciju. Cilj je stvoriti model koji će se moći primjenjivati diljem svijeta.